2008. február 25., hétfő

Etkek

Rendszeresen kapok visszajelzeseket, hogy milyen jokat eszem. Nos, annak bizonyitasara, hogy nemcsak etteremben eszem ilyen jokat, hanem fozni is szoktam, idorol-idore kozolni fogom egy-egy receptemet.

Ezek a receptek nem feltetlenul sajat szerzemenyek, de dominansan a fuszeres, elsosorban tavolkeleti, indiai, pakisztani, thaifoldi, kinai konyha a jellemzo.

Mostani recept kiralyrak thaifoldi edes chili szoszban, tesztaval.

Hozzavalok:
kiralyrak - 150g
vegyes tengeri allatok (kagylo, rak, tintahal) - 150g
Thai szallag teszta - 400g
Thai chili szosz - fel uveg
zold-seg (borso, porehagyma, kaposzta, stb) - 1 csomag
2 tojas
fel fej hagyma
1 lime
1 kanal cukor
2 kanal halszosz
palmaolaj a suteshez (lehet mast is, en ezt hasznalom)
koriander izles szerint
Mindezek egyutt igy neznek ki

A sutest mindig forron, nagy langon vegezzuk folyamatos kevergetes mellett. Eloszor a hagymat kis kockakra vagjuk majd az oljaon uvegesre piritjuk (kezdoknek eleg ha nem egetik oda). Utanna jon a rak es a tengeri vegyes ezt kb. 2 percig piritjuk, vagy mig a levet el nem parologta.
Balra a karibi kiralyrak, jobbra a tengeri vegyes

Elmeletileg le kene piritani a rakokat, de mivel ezek mar igy kaphatok, csak gyorsan atforgatjuk a hagyman, hogy atmelegedjenek. Kozben a tesztat berakjuk a mikroba es atmelegitjuk (elore meg van fozve, igy kaphato). Az adott zoldet, amit vettunk hozzaadjuk a rakokhoz es piritjuk, 2-3 percig. A kozben megmelegitett tesztat belekeverjuk a seprpenyobe es tovabb piritjuk folyamatos kevergetes mellett. Mig a teszta sul, gyorsan felverjuk a ket tojast, majd hozzaontjuk a tesztahoz es kavargatva ezt is megsutjuk.
Felig keszen igy nez ki

Lassan kozelitunk a vegehez, mar csak hozza kell adni egy kanal cukrot, hozzaonteni a 2 kanal halszoszt (iszonyu budos, de az ize kellemes), az egesz lime levet es a fel uveg thai chili szoszt. Tovabb sutjuk meg ket percig, majd megszorjuk gazdagon korianderrel es miutan ezzel jol osszeforgattuk, keszen is vagyunk. Kb. 10 perc alatt elkeszitheto, a mosogatas tovabb tart, az ize rendkivul pikans, de nagyon szeretheto. Erdemes eszrevenni, hogy a receptben nincsen hozzaadott so!
Es ime: Kiralyrak thai edes chili szoszban, tesztaval


Mit mondhatnek, jo etvagyat!