2007. augusztus 28., kedd

Alnwick

Szokasos vasarnapi kirandulasom ezuttal Alnwick-ba vezetett (ejtsd teljesen erthetetlen modon ánik-nak, es mikor rakerdeztem, hogy ugyan miert pont igy kell kiejteni, az volt a valsz, hogy mar 1500 eve igy ejtik, azert!), ahol a Potter gyerek es baratai tanulnak es keszulnek a vegso osszecsapasra Tudjukkivel!

Nem vicc, tenyleg itt forgattak a filmet (persze szamitogeppel kicsit feltuningolva!), a kastely ugyanis kiberelheto filmes helyszinnek. Itt forgattak meg a Fekete Vipera sorozatot, illetve a Kevin Costner Robin Hood, a tolvajok fejedelme c. filmet is. Valojaban muzeumkent funkcional, valamint otthona a Percy csalad ma is elo leszarmazottainak. Persze Alnwick a telepules neve is, amit 7600-an laknak a var korul elhelyezkedo kis varoskaban. A 2002-es Country Life szerint Northumberland legfestoibb varosa es a legjobb hely Angliaban, ahol elni lehet. 32 merfoldre delre van a skot hatartol (ezek szerint ilyen kozel voltam Skociahoz?!) es 5 merfoldre az eszaki tenger partjatol. A terulet kb. isz. 600 ota lakott es azota sem valtozott jelentosen az arculata.
Var es varos

Varos legnagyszerubb epulete maga a kastely, ami a Percy csalad birtokaban van 1309 ota es a Windsor-i kastely utan a masodik legnagyobb lakott var. Percy csaladrol annyit erdemes tudni, hogy Northumberland hercegei es a mai napig egyenes agi leszarmazottai vannak, kozvetlen rokonsagban a kirlayi csaladdal. Az alapito, William de Percy, Caen varosabol szarmazott es Hodito Vilmossal kelt at a csatornan. A kastely mai ura Ralph George Algernon Percy, Northumberland 12. hercege.

Kivetelesen nem vonattal, hanem busszal mentunk, az ut mintegy ket oraig tartot es a menetterti jegy 5 fontba kerult. Az ut nagyon erdekes volt, eloszor az autopalyan mentunk eszaknak, majd letertunk kis helyi utakra, mivel a busz minden faluban megallt. Az ut 2x1 savos volt, de a savok kisebbek voltak, mint amit Magyarorszagon megszokott az ember es bizony neha nagyon kozel mentek el agymashoz az autok. Az eso esett es az ablaktorlo egy ido utan megallt. Szerintem a sofor a fenti korulmenyekhez kepest kicsit gyorsabban vezetett, mint aminel en jol ereztem volna magam, de vegul is nem tortent semmi.
Ezzel a busszal utaztunk

Erdekes, hogy az egyik megallo a HMP Acklington bortonnel van, ahol kozel 850 elitelt van bezarva. A busz bekanyarodik a borton parkolojaba, mert megallo a fobejarat elott van, de mi csak keresztulhajtottunk, mert nem volt le- es felszallo. A bortont egyebkent 1972-ben nyitottak meg egy regi RAF bazis helyen es ez Anglia legeszakibb bortone (hogy en mindig talalok valalmi leg-et!).

Megerkezesunkkor szemerkelt az eso igy egyenest a kastelyba mentunk, ahol kemeny 9 fontot kellett fizetni a belepesert! Mondjuk megerte, mert a kastely teljes egeszeben megvan, nincsenek romos reszek, raadasul a belso termeket is meg lehetett nezni, kicsit elmerulve abban, hogy napjainkba hogy elnek a hercegek es hercegnok. A belso helyisegek gyonyoruek, ez ketsegtelen, mindenutt aranyozott hasznalati targyak, 3 meteres belmagassag, centi vastag, nehez fuggonyok az ablakok elott, temerdek regi konyv, festmeny a falakon.
Az ebedlo, a maga porias egyszerusegebe...

Megse szeretnek ilyen korulmenyek kozott elni, nekem ez tul sok. Nem kotodom a targyakhoz annyira, hogy vigyazzak is rajuk, ahhoz viszont tul nagy erteket kepviselnek, hogy pl. veletlenul osszetorjek egy 500 eves kinai porcelant. Az erteke nem erdekelne, csak az idot sajnalnam, hogy atveszelt egy csomo mindent, tortenelmi viszontagsagot, a szallitast keletrol, ki tudja milyen kalandregenyes uton, elottem hany es hany nemzedek hasznalta mar mindenfele kulonleges inyencseg felszolgalasara es akkor jovok en, egyszeru kakaot iszom belole es reggelinnel leverem az asztalrol, mert nem figyelek ra.

A kastely egyes reszeiben kulonbozo muzeumok uzemelnek, sot van egy kis jatszohaz-szeruseg gyerekeknek, ahol a kozepkori vareletet elevenithetik fel, valamint egy sarkanyos szellemkastely, ami meglepoen jo volt, meg felnott fejjel is! :)
Alnwick kastely tavasszal

A legerdekesebb a muzeumok kozul a Northumberland-i puskasok (Royal Northumberland Fusiliers) kiallitasa volt, ami az ezred megalakulasat es eletet elevenitette fel ativelve az eltelt kozel 300 evet. A napoleoni idokben annyira feltek egy esetleges francia invaziotol, hogy ilyen puskas egysegeket allitottak fel vegig a partok menten, akik messzehordo lofegyverekkel es kisebb, konnyen mozgathato agyukkal voltak felszerelve. A kiallitas nemcsak a harci helyszineket es elert katonai sikerekt mutatja be, hanem kiter a bekeidos tevekenysegekre is, bemutatja a korlet mindennapjait viaszbabuk segitsegevel, amiket korbejarhatsz, es ha megkozelited, akkor elkezdenek "beszelni" felevenitve az adott kort.

A kastely mellett egy gyonyoru kert van, ami sajnos zarva volt ottjartunkkor, de az ablakokbol latszott, hogy nagyon szep. A kert a hercegno otlete, egy 12 hektaros hatalmas, tobb kulonallo kert, ami mindenki szamara hozzaferheto. A munkalatok 2000-ben kezdottek es jeleneleg is tartanak, bar a kert egyes reszei mar latogathatok 2002 ota es a teljes befejezes 2008-ra varhato. Ez a masodik vilaghaboru ota epulo legnagyobb kert (ismet egy leg!) es a koltsegek 42 millio fontra rugnak.
Hercegno a kertben

A kastely korul a taj gyakorlatilag a szokasos videki angol taj, az eso miatt kicsit oszies jellegu, de igy is nagyon bekes, nagyon csondes es nagyon zold!
Angol taj feher pettyekkel (legeleszo birkak) es sotet pettyekkel (esocseppek az optikan)

Miutan a kastelyban kigyonyorkodtuk magunkat, ideje volt valami harapnivalo utan nezni, mivel kezdtunk nagyon ehesek lenni. En mar szombaton kineztem a kastelyban levo Sanctuary at the Castle nevu ettermet es miutan az arak is elfogadhatok voltak (meg kozel is volt...) ezert ugy dontottunk, hogy ott kajalunk. A deli menu szokas szerint alig par fogasbol allt, este bosegesebb a valasztek. En egy zoldseges kremlevest ettem, forro pogacsaval es vajjal talalva (£3.95), majd egy Northumbrland marhabol keszult vilagos soros ragu kovetkezett fuszeres hajaban sult krumplival (£6.95), vegul desszertnek egy Baileys creme Brulee (£3.50). Mivel az asvanyviz ingyen volt, osszesen £14.40-et fizettem es mivel az adagok eleg bosegesek voltak, megerte az arat.
Balrol jobbra: leves, ragu, creme brulee

Erdekes, hogy a zoldsegleves meg csak nyomokban se hasonlitott a magyar izekre, de nagyon finom volt, kulonosen a pogacsaval es a sos vajjal. A raguban rengeteg porhanyosra fott marha hus volt, feher es sarga repaval, sorrel fozve, amit szerencsere csak nagyon finoman lehetett erezni. A krumpli a szokasos hajaban sult valtozat volt, csak a vegen megfutattak egy kis zoldfuszeres olajon. A creme brulee pedig olyan volt, mint minden creme brulee: alul tejsodo, felul pedig ropogos karamell reteg es az egeszet athatja a Baileys ize.

Az etteremben eleg sokan voltak, igy a kiszolgallas kicsit lassu volt, majdnem masfel oraig voltunk ott. Az ido keso delutanba hajlott es az ut visszafele is ket orasnak igerkezett, ezert gyorsan megneztunk meg egy muzeumot, majd visszasetalltunk a buszmegalloba es a 16:45-os busszal hazajottunk. Faradtan, de elmenyekben gazdagon.

Copyright: nehany kepet nyilvanvaloan nem en keszitettem, ezek a hivatalos oldalakrol szarmaznak, respect a keszitoknek!
www.wikipedia.org
www.alnwickgarden.com
www.alnwickcastle.com