2007. március 25., vasárnap

York I.

Szoveges beszamolo!

Eboracum neven a romaiak legfontosabb varosa, itt kialtottak ki 307-ben csaszarra Constantinust. Az V. szazadtol szasz varos, majd a IX. szazadban Jorvik neven a vikingek fovarosa. A XI.-XV. szazadban a kontinensre iranyulo gyapjukivitel fontos kereskedelmi es ipari kozpontta tette. Mai napig az egyik leglatogatottabb varos, nem veletlenul.

Latvanyossagok:

A Katedralis (York Minstrel):

Anglia legnagyobb gotikus temploma, belso hossza 148 meter, magassaga 35 meter, hajoja 35 meter, kereszthajoja 69 meter hosszu. 1230-tol 270 even keresztul epitettek. Meretei ellenere egyszeru es harmonikus. A hatalmas karzatracson sorakoznak egymas mellett Hodito Vilmostol VI. Henrikig a kiralyok kepmasai. Kereszthajokban puspokok es a Britt Birodalom nagysagaert harcolt katonak emlekmuvei allnak. Persze nem egyszeru katonake, csak admiralisok (tobbnyire, megis csak egy tengeri hatalomrol van szo!) es tabornokok, mindegyik nemes, of course.

Erdekes meg a Kaptalanterem (Chapter House), ahol az elocsarnokban egy latin felirat olvashato: "Mint ahogy a rozsa a viragok viraga, ugy ez a haz a hazak haza!". A nyolcszogletu terem kulonlegessege, hogy nincs kozponti tartoszerkezet es korbe a falakba vagva tronusok vannak kialakitva, nevvel ellatva (mai napig itt uleseznek) es minden ilyen kis fulket sajat ablak vilagit meg.

Az altemplomban van a kincstar, ahol a katedralis kincseit es egyeb ertekes regeszeti leleteket oriznek. 275 fokos csigalepcson fel lehet kapaszkodni a toronyba, ahonnan szep kilatas nyilik a kornyezo videkre es a varosra. A lepcso viszont nagyon szuk, a vallad ket oldalt surolja a falakat.

A Katedralis nagyon nepszeru volt korunkben, ugyanis a belepojegy egesz napra ervenyes, igy barmikor visszamehetsz. Mivel itt volt kulturalt WC, ezt meg is tettuk 4 alkalommal.

Nagyszeru elmeny volt, mikor 11-kor megszolaltak a hangszorok es egy pap megkert mindenkit, hogy par percre maradjunk csendben, mert imaido van. A templomban folyamatosan jelenlevo allando mormogas, amit a sok turista okozott, 2 mp alatt nema csondde valtozott, majd a pap elmondott egy rovid imat, megaldott mindenkit, megkoszonte a csendet es tovabbi kellemes napot kivant. Az emberek nagyresze keresztet vetett (ugy tunik, itt altalaban vallasosabbak az emberek), majd mindenki folytatta a nezelodest. Felemelo volt.