2008. január 27., vasárnap

Borbely

Jobban mondva fodraszat, bar itt vagy Hair Saloon van (bent a belvarosban), vagy Barber Shop (kulvaros). Termeszetesen itt Fenhamben az utobbi talalhato, a Crydon Road es Westgate Road keresztezodoseben mindjart harom is. Mivel a legutobbi hajvagosom ota 3 honap telt el (szinte napra pontosan) ideje volt ujra felkeresnem az egyiket. Nicsen kedvencem, ahol eppen ures szeket latok oda ulok be. Gyakorlatilag egy arban dolgoznak, a 3mm-es "frizuramhoz" pedig nincs szukseg semmi masra csak egy nullas-gepre meg egy 3mm-es vagofejre.

A fodraszoknak, akarcsak a taxisoknak meggyozodese, hogy az ember azert ul be hozzajuk, hogy beszelgessen veluk es ok lelkesen fejest is ugranak a tarsalgasba, mintha ezer eve ismernenk egymast. Altalaban meg szoktam mondani, hogy kosz, nem akarok beszelgetni, de most gondoltam gyakorlom a nyelvet es belemegyek a beszelgetesbe. Bar az en szerepem a kezdeti ki vagy es honnan jottel utan tobbnyire csak Oh-ra, Ah-ra, Igen-ekre es Nahat-okra korlatozodott.

Mikor kiderult, hogy magyar vagyok, rogton mondta a ficko, hogy egyszer egy konferencian talalkozott egy magyar lannyal, akit Ritanak hivtak es fodraszno volt. O tanitotta meg perzsa baratunkat a hajvagas nemes mestersegere, mivel a ficko eredeti szakmaja kozmetikus volt. Ezen egy picit meghokkentem es akkor vettem eszre, hogy a kormei olyan noiesen hosszuak, meg a haja is olyan buzisforman van vagva, hogy a ficko kicsit langyika. Nekem ezzel kulonosebben nincs gondom, itt ez elfogadott dolog, en is lattam mar kezenfogva setallni, vagy csokolozni azonos nemueket. Nem botrankoztat meg, mert egyszeruen nem nezem oket. Itt is csak arra kezdtem el ugyelni, hogy az elallo kisujjan levo hosszu korom ki ne szurja a szemem.

Szoval oldalt szepen levagta, kozben szemezgetett a perzsa tortenelembol, meg hogy szinte mindenkivel harcoltak mar, de foleg az arabokkal, azokkal regen is meg most is, mert az arab az egy szemet nepseg. Ebbeli velemenyeben nem tudtam megerositeni, mert en szeretem a kultura sokszeruseget, amit itt megtapasztalok (mint peldaul a tegnapi shish kebab-ot extra fokhagymaszosszal, pitaval, salataval, chips-el). Aztan letette az elektromos hajvagot es elkezdte hajszaritoval lesoporni a hajat a vallamrol es a nyakam korul. Kerdezem tole, hogy es a fejem teteje az igy marad? Mire mondja, hogy nem, csak azt olloval akarja csinalni. Na gondoltam magamba, azt megnezem, hogy mikor nyirod le a hajamat 3 milisre az olloval meg fesuvel, de hajra, legfeljebb, ha elcseszed es ugy fogok utanna kinezni, mint egy molyragta kucsma, meg mindig ott van a menekules vekony osvenye: a nullassal minden elrontott frizurat helyre lehet hozni!

Bevizezi a hajamat a spricnivel, es finomkodo mozdulatokkal elkezd a tetejebol valami egeszen hangyanyit visszavagni es kozben felfele tupirozgatja a hajamat! Akkor dobbentem ra, hogy ez a barom keleti frizurat akar vagni a hajamba, amit itt minden kozel-keleti hord! Mondom neki, hogy allj, ez igy nem lesz jo! En a rovid hajat szeretem! - Csak figyeljem meg milyen jo lesz! -mondja es folytatna, de leallitom, hogy en ugy ertettem, hogy a katonasan rovid hajat szeretem, egysegesen mindenutt kicsi, semmi trukk az olloval, csak a gepet hasznalja. Ezen egy picit beragott, de fogta a gepet es duhosen, osszeszoritott szajjal gyorsan lenyirt, meg a beszelgetes is abbamaradt. A vegen meg probalkozott valami oljjal, de hevesen tiltakoztam az ellen, hogy valalmi ismeretlen eredetu pacsulival osszekenjen. Mindezek a kalandok £4,95-be kerultek, borravaloval £6. Megerte. :)

Kozben bejott a boltba egy neger aki telefonokkal hazalt. Allitasa szerint a sajat keszuleket akarta eladni es erre tobbszor meg is eskudott. A masik fodrasz, aki a keszuleket vizsgalgatta, kerdezte, hogy hol van hozza a tolto, mire a neger kozolte, hogy holnap behozza. Majdnem felnevettem ekkora duma hallatan, de sikerult megallnom, mert kozben arra koncentraltam, hogy perzsa fodraszom ne varazsoljon valalmilyen keleti serot a fejemre.

A fodrasz miutan megnezte a mobilt, mondta, hogy egy tizesert megveszi, a neger azt hitte eloszor, hogy vicczel, de aztan az arcara fagyott a mosoly, mikor kiderult, hogy a fodrasz ezt komoly kiindulasi ajanlatnak tekinti egy esetleges alkuhoz. Ezek utan meglehetosen fagyos hangulatban tavozott mobiljaval egyutt.

Jo moka volt, kivancsi leszek, a kovetkezo alkalommal mi lesz!