2007. április 13., péntek

Munka I.

Akkor most essek nehany szo konkretan a munkarol is! Egy 3kW-os, szamitogepvezerelt lezervagoval dolgozom, de igazsag szerint a masik ketton is kell dolgozni, ha arra van szukseg (van meg egy 1,5kW-os es egy 2,5kW-os). Reggel 6:20-kor kelek, mosakodas, oltozes, egy adag muzli, osszepakolas es 7-kor indulas a metrohoz. A metro 7:12-kor indul a Chillingham allomasrol es irany kovetkezo: Byker, Manors, Monument. Itt at kell szallni a masik vonalra (vagy inkabb platformra, ezt majd egy masik posztban kifejtem) es folytatodik az utazas: Central Station, Gateshead, Gateshead Stadium, Felling. Na itt leszallok es az ora 7:25-ot mutat. Egy rovid kis seta es 10 perc utan bent is vagyok a gyarba. Elsonek beblokkol az ember, gyorsan atoltozik es mire felhangzik a 7:45-os munkakezdest jelento kurt, mar munkakepes vagy. Minden munkaallomasnak megvan a sajat fakkja, onnan elveszed a kovetkezo munkat, ami egy A4-es tasakban van. Odamesz az egyik erintokepernyos blokkolohoz es beirod a nevedre az adott munkat. Lezer eseten ilyenkor az ember odamegy a gephez es egyszeruen felteszi a szukseges lemezt az vagoasztalra (ha nincs keznel, akkor szolni kell valamelyik targoncasnak, hogy hozzon, Eddie es Rob, szenzacios figurak!). Erdekes, hogy mm-ben szamolnak, de a tablamereteknel labban kell megadni, hogy mit kersz, pl.: 10 by 5, 6 mill mild steel sheet, ami azt jelenti, hogy 3000x1500-as nagytabla, 6 mm-es vastagsaggal, sima acelbol.

Ez itt a laser munka kozben:


Szoval a tabla fent az asztalon, a programot feltoltom a lezerre, pozicionalom a fejet es mar indulhat is. Egy-egy suru tabla eseten a program 1-2 orat is futhat es ilyenkor semmit nem kell csinalni csak felugyelni a gepet. Erre mondta az egyik supervisor, hogy "Money for nothing!" es milyen igaza van... :) Munka csak akkor van, ha vegzett a gep es szet kell pakolni a kivagott alkatreszeket illetve kidobni a vagasi maradekot, de ez nem igazan veszes.

Ez pedig en vagyok munka kozben:


Harom szunet van, 10-kor 10 perc, 12:30-kor 20 perc es 15-kor ujabb 10 perc. Mivel a lezerek folyamatosan mennek, ezert egy ember mindig ott marad es a szunetekben is felugyeli a programok futasat. O csak akkor mehet el, ha a tobbiek visszajottek. Korbe jarunk, mult heten en voltam a soros. 16:27-kor mindenki elmehet mosakodni es elmeletileg vissza kene menned a gephez, hogy 16:30-kor kikapcsold, de 27-kor mindenki le szokott lepni. A gondolatmenet azonban erdekes! Mivel a munkaval koszolod ossze magad, ezert a ceg termeszetesen engedi, hogy munkaidoben tisztalkodj! A muhelyben vannak kirakva automatak, ahonnan csokit, uditot, kavet lehet inni, barmikor munka kozben. Es az erdekes az hogy nem elnek vele vissza, pedig itt se szeretik jobban a fonokoket, mint barhol a vilagon. A lezeresekkel szoktam enni (hiaba, az elit elittje!) es szidjak a fonokoket rendesen, csak ugy repkednek a f*ck-ok...

Delutan 5-re mar itthon is vagyok, kiveve a penteket, mert akkor csak 13:30-ig van a munkaido, igaz, akkor reggel 7-kor kezdunk es csak 11-kor van egy 30 perces szunet.