2007. február 18., vasárnap

Ez mar Newcastle!

Metroval bementunk a varoskozpontba, majd az elso emeletes busszal ki a szallasra. Kicsit orulten vezetnek a soforok: a nagy emeletes buszokkal ugy tekeregnek a szuk utcakon, hogy centikkel huznak el parkolo autok es a falak mellett. A lakas gyakorlatilag olyan, mint amilyennek egy tipikus angliai hazat kepzel el maganak az ember: teglaepulet, belul fa gerendakkal es szerkezettel, amik ugy nyikorognak, hogy keptelenseg halkan mozogni. Kis szobak, szuk lepcsofordulok, erdekes, ujszeru eszkozok (furdoszobai zuhany), regies megoldasok. Kulon hideg csap es kulon melegcsap van, kevereve nincs a viz, maximum a markodban! Ennek megfeleloen vagy jeghideg vizet engedsz magadnak fogmosanal vagy tuzforrot. Esetleg elmesz es megprobalsz venni egy fogmosopoharat, amit kb. 28 eve nem hasznaltal... Viszont minden helyisegben fusterzekelo es tuzjelzo van felszerelve, ami azert otthon meg ritkasag szerintem.

Reggel bementunk a varosba, hogy kicsit szetnezzunk, Balint megmutogatta azokat a helyeket, ahol erdemes vasarolni. Az arak nagyon csalokak, az ember agya nem all at konnyeden: csak azt latom, hogy valami £2,99 kerul, de azt mar nem, hogy ezt az osszeget nekem meg 400-zal szoroznom kene! Csak azt latom, hogy egy szamjegyu az, amiert otthon 3-4 szamjegyuvel fizetek. Igy csak azt latod, hogy minden olcso es mindent meg is akarsz venni. At kell gondolatban allni es az arakat az itteni fizeteshez merni, nem pedig azon sopankodni, hogy egy kaveert £1,15-ot fizetek...

Megneztuk az £1 boltot (Pundland), ahol minden 1 fontba kerul. Ez kb. a magyar szazforintos bolt, csak itt tenyleg igenyesebb cuccokat lehet kapni. Voltunk egy nagy elelmiszerboltban, olyan mint a TESCO, de csak kajat arul (Morrisons). Szetneztunk egy nagy aruhazlancban, ami a belvarosban van, tobbszintes fedett, "U" alakban oleli korbe a foteret. Sok kis es nagy bolt van benne, valtozo kinalattal es arszinvonallal. Most egyebkent mindenhol nagy learazasok vannak, valos 60-80%-os leertekelsekkel.