2007. február 20., kedd

Munkakereses

Csutortokon (csak a datum miatt: febr.8-arol beszelek!) elkezdtunk allast nezni. Ilyenkor az ember elmegy egy JobCenterbe, ahol a helyi allasok vannak. Termeszetesen szamitogepen lehet keresni, ami megtetszik azt ott helybe ki is nyomtathatod magadnak, valamint a helyi szamokat az ott levo telefonon fel is hivhatod. A masik lehetoseg az ugynokseg felkeresese, ahol nyilvantartasba vesznek es ha van valami akkor kiertesitenek. Az ember szerzodest kot veluk, ami azt jelenti, hogy a fizetesebol bizonyos szazalekot az ugynokseg levesz, de ha jol dolgozom, akkor elkepzelheto, hogy a gyar atvesz es ilyenkor amit az ugynokseg lenyul azt megkapom. Arrol nem beszelve, hogy az allando alkalmazast jelent. Harmadik lehetoseg, hogy mindenhova benezel, felkeresed a Customer Service feliratu ablakot, vagy pultot, kersz egy Application Form-ot es kitoltod. Ha van allaslehetoseg es jo vagy, akkor ok egyenesen hivnak. Negyedik lehetoseg, hogy koldulsz az utcan. De komolyan, nagy biznisz lenne, mert itt senkit nem lattam az utcan keregetni! :)

Mindent osszevetve eleg lelekolo, de muszaj igyekezned es hajtani a munkat, mert mar 2 nap utan ugydontesz, hogy te itt elni akarsz meghozza hosszutavon, akar eleted vegeig is. Szoval most zajlik az allaskereses, mar beszeltem nehany emberrel telefonon is, sot (Update!)tegnap (febr.19) megvolt az elso interju is!

Ugy tunik nyelvi problemak nincsenek, az iskolazottab reteget kimondottan konnyu megertnei, az alsobb neposztalyokbol valok mar erosen kell figyelni es legrosszabbak a bevandorlok, akik meg akcentust is tesznek hozza.