2007. február 22., csütörtök

Kozlekedes

UPDATE!
>Itt egy rovid video a buszokrol!
>http://www.youtube.com/watch?v=IZrC3LRzzx8

Ideje, hogy nehany szot ejtsek az itteni kozlekedesrol. Ami a legfontosabb: a bal az a jobbra es a jobb az a balra, vagyis itt forditva kozlekednek az emberek. Mivel en eddig is mindket iranyba korulneztem a jardara lepes elott, itt se kellett nagyon gyakorolni, hogy elobb mindig a masik oldalt kell nezni. Persze itt fel van festve az utra, hogy "Look Left, meg Look Right" szoval el se tudod teveszteni. Zebra nincs, az utnak ez a resze piros kovel van kirakva, van lampa is de az angolokat nem nagyon erdekli, inkabb csak ajanlasnak tekintik, mert siman atmennek az uton, ha atfernek.

Itt Newcastle-ben 5 kozlekedesi vallalat van, 4 busztarsasag es egy a metronak. A varos kulonbozo reszein mukodnek atfedesekkel. Mi a Stagecoach ceg jaratait hasznaljuk, erre veszunk heti berletet £9.66-ert. A jegy tavolsagfuggo, de atlagosan 1-2 font. Ha elkapnak jegy nelkul, ami eleg nehez, mivel itt csak a busz elejen van ajto es a sofor csekkol mindenkit, akkor helyszinen £60, utana akar £1000 is lehet, ami azert elg durva osszeg. Ha valakit rajtakapunk, hogy rongalja a buszt, akkor £500 penzjutalmat kapunk, ha jelentjuk az esetet.

Vannak emeletes es sima buszok is, viszont csuklos nincsen. Ha lehet mindig emeleten megyunk, mert onnan jo a kilatas, igaz, kicsit aporodott a levego. A nagyobb gond az, hogy egyszeruen nem jelzik a megallokat onallo nevvel, ennek megfeleloen ki se irjak a buszban, hogy mi kovetkezik. Mi a Trewhitt road-on lakunk, ez a Chillingham Road-rol nyilik. A Chillinghaman van kb. 5 buszmegallo es mindegyiket ugy hivjak, hogy Chillingham Road Bus Stop! Ha berleted van, akkor csak meg kell jegyezni, hogy hol szoktal leszallni, jegyvasarlasnal meg megmondod a sofornek, hogy hova mesz es addig adja a jegyet. Kicsit furcsa volt elsore, de meg lehet szokni.

A buszoknak nincs vegallomasa, csak menet kozben, ha lejar a muszak egy kijelolt megalloban var egy Stagecoach-os szemelyauto es egyszeruen kocsit cserelnek. Leszallaskor a nagytobbseg megkoszoni a sofornek a fuvart egy Thank You!-val. A kulturaltsag egyebkent is jellemzo rajuk, nem tulekednek a felszallasnal, szepen sorba allnak, erkezesi sorrendben. Leszallasnal szinten szepenkulturaltan. A busz elso ulesei fenntartott helyek a mozgasserulteknek, idoseknek, stb. Ezt akkor se foglaljak el, ha a busz tele is van, hanem fenntartjak a raszoruloknak. A busz leengedi a levegot az elso legrugobol, igy a padloszintet a jarda szintjere sulyeszti, hogy az idosnek, vagy gyerekkocsisnak, toloszekesnek konnyebb legyen a fel- es leszallas. Persze aprosagok, de erre mondom, hogy fenyevekkel elottunk jarnak. Multkor lefulladt egy tanulo vezeto autoja a zoldnel. A lampa elvaltott, mire sikerult volna elindulni, ennek ellenere nem volt se dudalas se ideges kerulgetes, hanem mindenki szep turelmes ult a kocsijaba es varakozott.

Meg erdekesseg, hogy azokat, akiket elkapnak a metron ervenyes jegy nelkul, azokat kozzeteszik a metroallomason: nev, kerulet, utca, penzbirsag sorrendben, es alatta a felirat: Te is looser akarsz lenni? Vegyel jegyet! :)